Winda kuchenna to niezwykle praktyczny mechanizm, który pozwala na wygodny transport artykułów w wielopoziomowych lokalach i budynkach użytkowych. Zaplanowanie montażu takiego dźwigu może być bardzo korzystnie dla logistyki całego budynku.
Winda kuchenna i jej zastosowanie
Winda kuchenna to rodzaj windy towarowej, która pozwala na wygodną komunikację między kuchnią a salą dla gości, jeśli nie znajdują się na jednym poziomie. To popularne rozwiązanie w restauracjach hotelowych oraz dwupoziomowych lokalach. Montaż i serwis wind kuchennych w Szczecinie zapewnia m.in. firma Nam-LiFt sp. z o.o.
Poza windami kuchennymi przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją i instalowaniem urządzeń dźwigowych jak np. platform dla niepełnosprawnych, wind osobowych czy wind szpitalnych. Firma zapewnia także usługi z zakresu pogotowia dźwigowego w Szczecinie.
Innym miejscem, w którym windy kuchenne są przydatne, to np. szpitale i więzienia. Personelowi takich placówek jest wtedy znacznie łatwiej wydawać np. posiłki, które mogą być dostarczone przez windę.
Jednak winda kuchenna nie musi służyć wyłącznie do przewożenia jedzenia, bo świetnie sprawdzi się jako sposób przekierowywania małych przedmiotów, pościeli i paczek.
Gdzie powinna znaleźć się winda kuchenna?
Windy kuchenne to ten rodzaj mniejszych wind towarowych, które są świetnym uzupełnieniem rozwiązań logistycznych w hotelach, lokalach gastronomicznych, a także w dużych budynkach.
Zastosowanie takiej windy powinno zostać wdrożone już na etapie projektu budynku. Jeśli dźwig nie został wcześniej uwzględniony, warto zaproponować jego umieszczenie w sekcji z kuchnią ze względu wygodę i praktyczność.
Winda przyda się także, gdy w jednym pionie znajdują się nie tylko kuchnia, ale także sala restauracyjna lub stołówka, pralnia, recepcja itp. Połączenie między ważnymi punktami może stworzyć w budynku węzeł ułatwiający komunikację i transport wielu przedmiotów.
Ważny jest także serwis wind. W Szczecinie po usługę w tym zakresie można udać się do wielu specjalistów np. do firmy Nam-LiFt.